Avokado ağaçlarında budamanın önemi nedir? BİFİD olarak bu yazımızda sizlere avokado ağaçlarında budamanın öneminden bahsettik.
Avokado gibi tropik meyvelerin ülkemizde ticari yetiştiriciliği son yıllarda hız kazanmakla birlikte, bu ağaçların bakım ve budamaları fazla bilinmemektedir. İnternet üzerinden ulaşılabilen okuyup araştırabildiğimiz bilgiler ise teori düzeyinde kalmaktadır. Bu bilgiler her zaman her koşula göre genellenecek bilgiler değillerdir.
Ayrıca ülkemizde yaygınlaşması yakın zamanda olmuş bu tropik ağaçların akademik anlamda yaygın çalışılmış bilgilerine ancak yabancı kaynaklardan ulaşabiliyoruz. Bu da farklı ülkelerin farklı iklimsel özelliklerinde ve toprak yapılarında çalışılmış konular demektir. Buna rağmen araştırma enstitülerimizin ve bilinçli üreticilerimizin yaptığı güzel çalışmalar ve kaynaklardan genel bilgilere ulaşılabilmektedir.
Avokado ağaçları düzgün olmayan bir dallanma yapısı göstermektedir. Budanmanın zamanında yapılmadığı veya hiç yapılmadığı durumlarda ağaçlar geniş ve büyük taç oluşturmaktadır.
Bunun neticesinde; gerek rüzgâr ve de gerekse meyve yükünden dolayı dal kırılmaları meydana gelmektedir. Ayrıca ağaç içinde fazla sıkı dallanma yaratarak, taç bölgesine ışık ve hava girişinin engellenmesine neden olmaktadır. Genellikle avokadolar için sistemli bir budama yöntemi izlenmez. İlk birkaç yıl dengeli bir taç gelişimi sağlanmak amacıyla, özellikle dikine gelişme gösteren çeşitlerde, sürgün uçları koparılarak veya kesilerek bu eğilim kırılmalıdır. Tepe kısmın kesilmesi dışında genç ağaçların budama istekleri azdır. Verime yatmış ağaçlarda budama; kültürel işlemleri daha kolay ve az masrafla yapmak, kuru ve obur dalları temizlemek, şiddetli periyodisiteyi azaltmak, hasat işlemlerini kolaylaştırmak, dal kırılmalarını önlemek ve ağaç yüksekliğini devamlı kontrol altında tutabilmek için uygulanır. Ağacın tabanından ve anaçlarından büyüyen tüm uzuvları budanmalıdır.
Avokado ağaçları ne zaman budanmalıdır?
Herhangi bir müdahale sadece ağaç uykudayken ve çiçekli tomurcuklar gelişmeye başlamadan önce uygulanmalıdır. Çok geç budama (ilkbaharın sonlarında) besin kaybına ve hassas yeni bitki örtüsünün güneşe maruz kalmasına neden olabilir. Öte yandan çok erken budama (yaz sonu) kış aylarında yeni gelişen dallarda don hasarına neden olabilir. Ertesi sezon sağlıklı bitki kısımlarına ve sağlıklı bitkilere enfeksiyon yayılmasını önlemek/azaltmak için ölü ve hasta olmuş uzuvlar mutlaka budanmalıdır.