Avokado Ağaçlarında Görülen Hastalıklar ve Zararlılar Nelerdir?

Avokado ağaçlarında görülen hastalıklar ve zararlılar nelerdir? Bu sorunun cevabını bu yazımızda sizlere anlatmaya çalıştık. Emeklerinizin boşa gitmemesi için bu yazımızı okumanızı kesinlikle öneriyoruz.

Avokado Ağaçlarında Görülen Hastalıklar Nelerdir - Bifid
Avokado ağaçlarında görülen hastalıklar

Son yıllarda ülkemizde avokado üretimi gittikçe yaygınlaşmaktadır. Artan üretim miktarı ile birlikte avokado üretimi yapılan bahçelerde hastalıklara neden olan; başta fungal kökenli olmak üzere bakteriyel kökenli patojenlerden kaynaklanan bozulmalar da gözlemlenmekte ve ağaçlarda verim düşüklüğüne hatta ölüme neden olmaktadır.

Dünyada avokado yetiştiriciliği yapılan bölgelerde yapılan bazı çalışmalarda teşhis edilmiş ekonomik olarak önemli hasat öncesi ve sonrası birçok patojen bildirilmiştir. Fakat ülkemizde bu konuda yapılmış yeterli çalışma bulunmamaktadır.

Avokado Ağaçlarında Görülen Hastalıklar Nelerdir ?

Dünyada avokado ağaçlarında görülen en büyük sorun Phytophthora cinnamomi ‘nin neden olduğu Phytophthora kök çürüklüğüdür. Maalesef bu patojen son yıllarda ülkemizde de görülmeye başlamıştır.

Avokado ağaçlarında görülen hastalıklar

Patojenin gerçek kontrolü son derece zor olduğundan ve entegre bir mücadele yöntemi gerektirdiğinden dolayı en etkili olacak çözüm bu patojenin bahçeye girişini önlemektir. Drenajı kötü ve su tutan topraklar, hastalığa neden olan patojenlerin yayılmasını ve hastalık semptomlarının şiddetini arttırır. Bu yüzden dünyada yapılan araştırmalara göre bahçemizde her zaman Phytophthora sp.etmeni mevcutmuş gibi hareket etmemiz gerekir. Aksi takdirde bahçemize patojen girişi olduktan sonra bunu yok etmek neredeyse imkansızdır.

Avokado ağaçlarında görülen diğer yaygın hastalıklar ise başka fungal (mantari) kökenli patojenlerin neden olduğu; Armillaria kök çürüklüğü, Fusarium solgunluğu, Rosellinia kök çürüklüğü, Verticillium Solgunluğu ve bakteriyel kökenli Pseudomonas syringae’nin neden olduğu bakteriyel kanser hastalığıdır.

Avokado Ağaçlarında Görülen Zararlılar Nelerdir ?

Avokado ağaçlarında görülen en önemli zararlılar ise; Akdeniz meyve sineği, thrips, kırmızı örümcekler, kabuklu bitler, unlu bitler ve çeşitli gövde kurtlarıdır. Fakat ülkemizde tespit edilen bu zararlıların ekonomik zarar eşiğini aşacak ölçüde istila ettiği yaygın olarak görülmemektedir. En yaygın görülen zararlı kabuklu bitlerdir ve bunların mücadelesi uzman bir ziraat mühendisine danışılarak gerekli yöntemler zamanında uygulanmalıdır.

avokado ağaçlarında görülen hastalıklar - Bifid
Avokado ağaçlarında görülen hastalıklar

Avokado Ağaçlarında Hastalık Ve Zararlıları Arttıran Durumlar

Karışık dikim yapılan bahçelerde, avokado ağacı yanında bulunan farklı çeşit ağaçlarda zarara sebep olan zararlı böcekler, aynı bahçede bulunması sebebiyle avokado ağaçlarında da beslenmeye başlayarak zarara neden olabilmektedir. Bu durum ağaçlarda görülen hastalıklar içinde geçerlidir.

Avokadoda görülen hastalıklar nelerdir - Bifid
Avokado ağaçlarında görülen hastalıklar

Gözlemlenen hastalıklar daha çok dikimde ve üretim sürecinde yapılan bilinçsiz uygulamalar sonucu, ağacın strese girmesi ve direncinin düştüğü durumlarda görülür. Özellikle derin dikim yapılan bahçelerde, ağacın gövdesi boğulmakta ve patojenlere açık bir hale gelmektedir. Bu yüzden dikilecek fidanın sağlığı başta olmak üzere dikim ve sonrasındaki yapılacak uygulamalar avokado ağacını hastalıklardan korumakta kültürel önlem olarak birincil önem arz etmektedir.

Tüm bu sıkıntıların herhangi birisinin tespiti durumunda alanında uzman ziraat mühendislerine danışılmalı, etkin mücadele yöntemleri tespit edilerek geç kalınmadan bir mücadele yöntemi uygulanmalıdır.

Avokado ağaçlarını hastalıklardan korumanın en temel tedbirlerinden biriside avokado sulama ve gübreleme işlemlerinin doğru yapılarak, ağacın sağlıklı bir şekilde tüm minarel ve vitaminlerini almasını sağlamaktır.

E-Bülten

Formu doldurarak E-Bültene kayıt olabilir ve gelişmelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mesaj Gönder
1
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Scan the code
Merhaba şu an çevrimiçiyiz.
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?