Avokado hasat zamanı, hasat mevsimi ne zaman? Avokado nasıl hasat edilir? Sorularının cevabını bu yazımızda sizlere vermeye çalıştık.
Avokado meyvelerinde de tüm meyve ve sebzelerde hasat zamanı geciktiği veya tam tersi erken hasat edildiği zaman oluşabilecek bazı problemler vardır. Bu problemler özellikle meyve yükü fazla ve hassas bir ağaç olan avokado da görülmektedir. Gelin bu yazımızda meyveleri geç veya erken toplanan avokado ağaçlarında ne gibi sorunlarla karşılaşabiliriz kısaca bunlara göz atalım.
Bildiğiniz üzere avokado ağacı farklı çeşitleri olan ve bu çeşitlerinin her biri farklı dönemlerde hasat edilen bir ağaç türüdür. Öncelikle hasat dönemlerini inceleyelim.
A Grubu Avokado Çeşitlerinde Hasat Dönemleri
- Hass Avokado Hasat Zamanı: Şubat – Haziran sonuna kadar
- Wurtz Avokado Hasat Zamanı: Şubat – Mayıs sonuna kadar
- Pinkerton Avokado Hasat Zamanı: Ocak – Şubat
Aylarında hasat edilebilmektedir.
B Grubu Avokado Çeşitlerinde Hasat Dönemleri
- Zutano Avokado Hasat Zamanı: Kasım – Ocak
- Ettinger Avokado Hasat Zamanı: Kasım – Aralık
- Bacon Avokado Hasat Zamanı: Kasım – Aralık
- Fuerte Avokado Hasat Zamanı: Kasım – Nisan
Ayları arasında hasat edilebilmektedir. Hasat dönemleri keskin bir dönem olarak algılanmamalı tam aksine belirtilen tarihler bahçenin meyve alınan sene geçirdiği iklim koşullarına, konuma ve bakım şekline göre ufakta olsa değişiklik gösterebilmektedir.
Avokado Meyvesi İçin Hasat Zamanında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Avokado meyvesi klimakterik özellik göstermektedir, yani ağaçta belli bir oluma geldikten sonra yemek içinde ayrı bir olum evresi geçirmelidir, sonuç olarak hasat edildikten sonra da olgunlaşmaya devam eder. Ağaç olumuna gelmeden önce hasadı yapılan avokado meyvesinde istenilmeyen yeme kalitesi (buruşma ve başarısız olgunlaşma) veya düzgün olmayan olgunlaşma meydana gelebilmektedir (Hofman et al. 2000). Erken hasatta toplam ürün miktarı daha yüksek olabilmektedir, çünkü yetersiz büyüme gösteren güçsüz meyveler dökülmeden toplanmış olur. Hasat zamanının geciktirilmesinde ise ağaç üzerinde meyvede hücre bölünmesi devam ettiği için meyve büyüklüğü artarken (Offer, 1986), meyve kabuğunda çatlamalar, dökülmeler, meyve etinde bozulmalar ve kararmalar meydana gelebilmektedir. Bu çatlamalardan ve fazla olgunlaşmadan ötürü birçok çürüklük patojeni meyvelere nüfuz ederek meyvenin pazar değerini düşürür.
Ayrıca geç hasat edilen meyvelerin ağaca en büyük zararı ise periyodisite yaşanmasıdır. Periyodisite; ağacın bir yıl iyi verim verdikten sonra diğer yıl düşük verime geçmesidir. Avokado ağaçlarında da bazı türler bu duruma daha yatkındır. Eğer ağacımızdan meyvelerini geç hasat edersek, ağaca o sene fazla yük olur ve seneye oluşturacağı meyveler için gücünden çalmış oluruz. Bu yüzden meyveleri zamanında hasat ederek doğru gübreleme programı ile gelecek sene oluşturacağı meyveler için hazırlığa başlanmalıdır.
Doğru kontrol yöntemleri ile meyvemizin ideal hasat olgunluğu dönemi belirlendiğinde kaliteli bir hasat dönemi geçirilebilir. Bu dönemin belirlenmesinde uzman kişilerden ve modern cihazlardan faydalanılabilir.
Diğer blog içeriklerimizi buradan inceleyebilirsiniz.
KAYNAKÇA
Offer, R.A. 1986. Maturation and Ripening of Avocado Fruit (Summary). A thesis submitted for the degree of M.Sc. (agric.) to the Faculty of Agriculture of the Hebrew University of Jerusalem.
Hofman, P.J., Jobin-Décor, M. and Giles, J. 2000. Percentage of Dry Matter and Oil Content Are Not Reliable Indicators of Fruit Maturity or Quality in LateHarvested ‘Hass’ Avocado. HortScience, 35 (4): 694–695.
Makalenizde bahsetmiş olduğunuz “modern cihazlar” nelerdir?