BİFİD Fidan Üretim tesisi olarak bu yazımızda sizlere avokado meyvelerinin tutumunda arıların rolünü açıklamaya çalışacağız.
Tesis edilen avokado bahçelerinde meyve verimini artırmak için öncelikle A ve B tipi çiçek yapısına sahip farklı çeşitlerin karışık dikilmesi gerektiğini önceki yazımızda paylaşmıştık. Avokado çeşitlerinde görülen çiçek yapıları yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Çünkü avokadoda bazı çeşitlerin kendi kendini dölleyebilmesi yanında maalesef bu her çeşit için geçerli değildi.
Bu yüzden döllenme verimini artıracak şekilde bahçe tesis edilmeli. Bu verimi daha da artırmanın başka bir yolu ise bahçedeki tozlayıcı böcek popülasyonudur. Tozlaşma, bitkisel üretimin temeli olup pek çok bitki türünde tozlaşma olmadan meyve ve tohum üretimi mümkün değildir. Çiçek tozlarının çeşitli etmenlerle erkek organın başçığından dişi organın tepeciğine taşınması olarak tanımlanan tozlaşma (Buchmann ve Nabhan, 1996), tüm çiçekli bitkilerin yaşamlarında önemli bir aşamayı oluşturur (Westwood, 1993). Doğada rüzgâr, su, insanlar, kuşlar, bazı memeli hayvan türleri ve böcekler tozlayıcı olarak görev yaparlar. Bu tozlayıcılar içinde en etkilileri ise hedefleri doğrudan çiçekler olması nedeniyle böceklerdir. Tozlayıcı böcekler içerisinde en önemli yeri tutan böcekler ise arılardır (Yılmaz, 2016).
Arıların varlığı tüm meyve ve sebze yetiştiriciliği yapılan alanlarda verim artışını sağlar. Bilimsel araştırmalarda kendine döllenen bitkilerde bile arıların varlığında verim ve kalite artışının meydana geldiği gösterilmiştir. Arılar bitkisel üretimde çiçekli bitkilerin meyve ve tohum oluşturması için önemli rol oynamaktadır. Arılar, diğer tozlayıcıların yokluğunda veya çok az olduğunda doğal bitkilerin tozlaşmasına yardım ederek, toprak erozyonun azalmasını ve aynı zamanda nesli tükenmekte olan bitki türlerinin korunmasını sağlamaktadır (Sıralı, R. & Cınbırtoğlu, Ş.,2018). Bu sayede doğal yaşamdaki biyolojik denge korunmaktadır.
Tesis edilen bahçelerde mutlaka arı bulundurmalı, böylece avokado meyvelerinde verim, kalite artışına yön vermeliyiz.
KAYNAKÇA
Buchmann, S. L., Nabhan, G. P., 1996. Forgotten Pollinators. Island pres,Washington, D.C.
R. Sıralı ve Ş. Cınbırtoğlu , “Bal Arılarının Tozlaşmadaki ve Bitkisel Üretimdeki Önemi”, Arıcılık Araştırma Dergisi, c. 10, sayı. 1, ss. 28-33, Haziran, 2018.
Westwood, M. N., 1993. Temperete – Zone Pomology, Physiology and Culture. Third Edition. Timber Press, Inc. Portland, Oregen. Page 523.
Yılmaz, K., 2016. Bal Arılarının Bitkisel Üretimdeki Önemi. Ordu’da Tarım. Yıl 20, sayı 118. Sayfa 1-2. Ordu.