Avokado yetiştiriciliği gün geçtikçe ülkemizde giderek ilgi görmeye başlayan bir konudur. Fakat bir çok avokado üreticisi ve yetiştiricisi daha yolun başındayken özellikle sulama ve gübrelemede bir takım hatalar sebebi ile istenmeyen sonuçlar ile karşılaşmaktadır.
Bifid olarak sizler için en çok hata yapılan aşamalar olan, avokado yetiştiriciliğinde sulama ve avokado yetiştiriciliğinde gübreleme aşamalarının nasıl yapılmasını gerektiğini bu yazımızda anlattık.
Avoka Yetiştiriciliğinde Sulama
Avokado ağaçları su isteğini kış aylarında büyük ölçüde yağışlarla karşılamaktadır. Fakat özellikle yağışın neredeyse hiç görülmediği Temmuz-Ağustos aylarında düzenli bir sulama periyoduna ihtiyaç duyarlar. Düzenli sulama yapılmayan ve susuz bırakılan bahçelerde şiddetli meyve dökümleri görülür. Sulama miktarı ve sulama aralığı; ağacın büyüklüğüne, iklim ve toprak özelliklerine göre değişmektedir.
Avokado yetiştiriciliğinde kullanılan suyun kalitesi çok önemlidir. Kullanılan suyun tuzluluk oranı mutlaka bilinmelidir ve gerekli analizler mutlaka yapılmalıdır. Tuz oranı yüksek olan sular tarımsal açıdan kullanıma uygun değildir. Avokado ağacı sanılanın aksine çok suyu seven bir ağaç değildir. Yaygın bir dikim şekli olarak, kök bölgesi etrafına çanak şeklinde su havuzu yapılmaktadır. Bu yöntemin son yıllarda yanlış olduğu görülmüştür çünkü kök bölgesi etrafında ağacın ihtiyacı olmayan fazla su tutulmamalıdır. Ağacın ihtiyaç fazlası su drene edilmelidir. Fazla su ağacı doğrudan fungal hastalıklara karşı açık bir hedef haline getirir.
Bifid olarak bizlerin önerdiği fidan dikim şeklinin videosuna aşağıdan erişebilirsiniz
Avokado Yetiştiriciliğinde Gübreleme
Avokado fidanları dikimden yaklaşık 15-20 gün sonra gübrelenmeye başlanmalıdır. Bu yüzden dikim yapılmadan önce bahçenin toprak yapısı ve element miktarları mutlaka analiz edilmelidir. Çünkü gelecekteki tüm gübreleme planlaması buna göre yapılacaktır. Ezber şekilde gübreleme programı yapmak çok yanlıştır. Toprakta fazla bulunan bir element, takviye edilecek gübredeki mikro veya makro elementlerle antagonistik etkiye girebilir. Gübreleme programı, arazinin toprak analizi sonuçlarına göre ve yine suyun analizine göre şekil almalıdır.
Temel olarak ilk etapta yeni dikilen fidanları köklerinin toprağa yayılmasını teşvik edecek ürünler takviye edilmelidir. Daha sonra yine ilk yıllarda genç fidanları büyümeye teşvik edici azotlu gübreler ön planda tutulur. Daha sonraki yıllarda ağacın gelişimi, çiçeklenme ve meyve dönemlerine göre kontrollü bir şekilde Fosforlu ve Potasyumlu gübreler uygulanabilir. Temel NPK gübreleri yanında mikro besin elementleri de çok önem arz etmektedir. Ağacın gelişimi başladıktan sonra toprak analizi yanında yaprak analizlerine de bakılmalı, gübreleme programı buna göre yapılmalıdır. Uygulanan gübreler genç ağaçların gövdesine temas ettirilmemeli, ağacın taç izdüşümüne verilmelidir. Her gübre uygulamasından sonra bu uygulamayı kontrollü bir sulama izlemelidir.
Sizinde avokado yetiştiriciliği için birinci sınıf ve kaliteli avokado fidanlarına ihtiyacınız varsa fidan çeşitlerimizi inceleyebilir veya bizimle iletişime geçebilirisiniz.
İletişim bilgilerimiz ; info@bifid.com.tr +90 535 343 74 79